Verkade Jazz  

              

FREEDOM!

Het Brabants Jazz Orkest speelt samen met jazzsaxofonist Paul van Kemenade werken
van Mingus, Haden, Bley en Van Kemenade in arrangementen van niemand minder dan
Steve Slagle en Niko Langenhuijsen. Deze muziek is alles behalve alledaags en behoort
dus zeker niet tot het standaard bigbandrepertoire.Het Brabants Jazz Orkest geeft met dit project een groot publiek de kans om kennis te maken met deze schitterende muziek.


Het Brabants Jazz Orkest

 

Wat de componisten Haden, Bley en Mingus bindt is hun strijd voor vrijheid.
Van Kemenade sluit zich graag hierbij aan.
Met hun composities en instrumenten hebben zij de wapens opgepakt / laten zij hun protest horen.

Bij de één een strijd in de Spaanse burgeroorlog, bij de ander tegen de dictatuur in Chili en bij de volgende weer een protest tegen de gevestigde orde en onderdrukking. Destijds speelden grote tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen een belangrijke rol. Ook nu, in onze huidige maatschappij is dit weer actueel. Ook de vermenging van stijlen is zeer actueel, getuige de vele cross-overprojecten die plaatsvinden.Charles Mingus


 

De werken zijn door Steve Slagle (altsaxofonist in bands van Haden, Bley en Mingus)
en Niko Langenhuijsen (meester in de experimentele symfonische muziek) speciaal voor
Het Brabants Jazz Orkest en Paul van Kemenade herschreven naar deze tijd en in de klankbeelden van nu.

Een muzikale uitdaging die geheel past in de geest van Het Brabants Jazz Orkest: “Eigentijds Swingend met verrassingen!”

 

       Meer over de muziek klik hier 

Paul van Kemenade

Concertrecensies 

BNdeStem 
door: Koen Graat
Vrijheid zorgt voor origineel repertoire BJO

Jazzenzo
door: Rinus van der Heijden
Brabants Jazz Orkest geeft brevet af van durf en bekwaamheid

 

 

 
 
 
 

ma 12 mrt 2007

Project FREEDOM!  -  Verkadehuis te Roosendaal

Vrijheid zorgt voor origineel repertoire
Het Brabants Jazz Orkest

door Koen Graat
(uit BN De Stem)
Maandag 12 maart 2007 - ROOSENDAAL - Door de jaren heen hebben maar weinig jazzmusici zich drukgemaakt om politieke aangelegenheden. Bekende uitzonderingen hierop zijn de Amerikaanse contrabassisten Charles Mingus en Charlie Haden.

Gistermiddag stond Het Brabants Jazz Orkest met als gastmuzikant altsaxofonist Paul van Kemenade in het Verkadehuis. Onder de veelzeggende naam FREEDOM! speelde de bigband composities van Haden en Mingus. Wat het optreden van Het Brabants Jazz Orkest (hbJAZZo) goed maakte, was de variatie in de stukken die werden gespeeld. Blijven veel bigbands nogal eens in hetzelfde geluid hangen, hbJAZZo gooide gisteren zonder enige schroom swing, freejazz, slepende ballades en Zuid-Amerikaanse ritmes op een hoop. Vrijheid was dus niet alleen een politiek, maar ook een muzikaal thema. Daarbij liepen de scheurende solos van gastsaxofonist Paul van Kemenade als een rode draad door de muziek.

Hoogtepunt tijdens het concert was The Ballad of the Fallen, een suite van Charlie Haden.

The Ballad of the Fallen werd geschreven tegen het buitenlandbeleid van Ronald Reagan. Speciaal voor het project FREEDOM! bewerkte arrangeur Niko Langenhuijsen de compositie voor bigband. Hoewel de breekbare intro van de suite niet helemaal overtuigend overkwam, was de finale van The Ballad of the Fallen een mooie climax. Het bombastische einde met Spaanse klanken stond als een huis.

Ook de uitvoering van Fables of Faubus, een compositie die Charles Mingus schreef tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten, mocht er wezen. Het hbJAZZo gaf een eigen draai aan de compositie door latin-ritmes en een collectieve improvisatie toe te voegen.

Met ook nog twee composities van Paul van Kemenade zelf, gaf Het Brabants Jazz Orkest gisteren een concert dat behoorlijk afweek van het standaard bigband-repertoire. Als afsluiter speelde hbJAZZo het vrolijk swingende Boogie Stop Shuffle van Charles Mingus. Daardoor kon het publiek ondanks het zware thema toch met een goed gevoel naar huis.

Het Brabants Jazz Orkest en Paul van Kemenade spelen 16 maart op Podium Bloos in Breda.

 

 
 
Het Verkadehuis Kade 24 te Roosendaal, Tel. 0165 529024
website: www.verkadehuis.nl